Het bedrijf Stratics is gespecialiseerd in insights-driven marketing, waar marketingbeslissingen voortkomen uit relevante metingen. De slagzin van het bedrijf ‘from numbers to people’ vat het concept eigenlijk heel goed samen. Uit metingen moet een heldere marketingstrategie komen, die dan vervolgens wordt omgezet naar een concrete tactiek. Hoe Stratics haar klanten begeleidt in dit proces, legt Vranken ons uit.
MIP
Met het Marketing Insights Platform heeft Stratics een oplossing ontwikkeld die een grote stap betekent in de automatisering van marketing. Organisaties kunnen het platform zonder al te veel herstructureringen in hun eigen IT-systeem implementeren. Het MIP-platform is uitgerust met algoritmen die grote brokken data kunnen verwerken die de menselijke capaciteiten overstijgen. MIP gaat data verzamelen over alle mogelijke contactmomenten die een bedrijf met haar klanten heeft. Promoties, advertenties, fysiek contact, mails, sociale media, … Elk contact tussen koper en verkoper wordt geregistreerd. Al die data wordt dan vervolgens gebundeld op basis van honderden parameters.
De kracht van MIP zit in het feit dat die op basis van die data van elke individuele klant een uniek klantenprofiel geschetst kan worden. Voor elk individu levert het systeem gegevens aan: op welke communicaties reageren zij wel of niet, en welke producten wekt hun interesse? Na het aanleveren van de data komt het menselijke aspect aan bod. Want voor een kwalitatieve data van die analyse is nog steeds menselijke creativiteit nodig. Op basis van de data kan een gericht marketingplan worden opgesteld om een doelgroep of een individuele klant te benaderen. Op grote schaal kunnen de gegevens ook dienen om de communicatiestrategie te evalueren. Via welke kanalen worden klanten het best bereikt, en welke middelen zijn minder effectief? Zo weet je als bedrijf welke communicatiekanalen de hoogste ROI halen.
Gegevens aan de klant geven
We kunnen enigszins begrijpen dat je je na het lezen van de vorige paragraaf wat angstig voelt. Het MIP-platform voldoet dan ook volledig aan de GDPR-standaarden. Het systeem slaat enkel en alleen gegevens op over jou waar je als consument de verkoper toestemming toe hebt gegeven. Als klant kan je de data opvragen die een bedrijf over je bezit. Zo kan je aanvragen om bepaalde data te laten verwijderen. Kris Vranken noemt dit ‘de data weer aan de consument geven’.
Geen shift naar online, maar naar omnichannel
Door de coronapandemie zijn heel veel verkopers noodgedwongen op de kar van e-commerce moeten springen. Maar voor Vranken is het hoognodig dat elk bedrijf op termijn weer naar een evenwicht zoekt tussen online verkoop- en communicatiekanalen en meer traditionele. Want wie nu zijn eerste stappen zet in de online verkoop, zal nooit kunnen opboksen tegen de grote spelers zoals Amazon en bol.com die groot werden in e-commerce. De fysieke winkel heeft dus zeker nog een toekomst. De meest effectieve marketingstrategieën zijn gestoeld op een omnichannelaanpak waar alle verkoopkanalen elkaar versterken. Dit is nog een relatief nieuw concept binnen marketing, maar één dat in de komende jaren aan belang zal winnen.
Welke richting je als bedrijf ook uitgaat, Kris Vranken heeft een duidelijke boodschap voor elke onderneming: weet waar je naar toe gaat. Als organisatie moet je stappen blijven zetten, maar altijd met een duidelijke visie in gedachten. Op basis van relevante data uiteraard. Strategie en data moeten hand in hand gaan.
Jens Jonkers - Business.techpulse.be